Sıkça Sorulan Sorular

Manyetik matkaplarla ilgili sıkça sorular sorular ve cevapları :

 

Soru 1 – Manyetik Matkap Nedir ? 

Cevap 1 – Tabanı  mıknatısla yapışan , seyyar olarak hareket ettirilebilen , delik delme ve kılavuz çekme işlemi yapabilen matkaplara manyetik matkap denir.

Soru 2 – Manyetik matkap motorları hangi enerjiyle çalışır ?

Cevap 2 – Elektrik motorlu ve hava motorlu olmak üzere 2 tip motoru olan manyetik matkap vardır. % 99’u Elektriklidir. Elektrik motorlu olan modellerde plakaya yapışma tabanı elektromıknatıs , hava motorlu olan modellerde plakaya yapışma tabanı doğal mıknatıslıdır.

Soru 3 – Elektrikli manyetik matkaplar nasıl çalışır ?

Cevap 3 – Elektrik enerjisi , hem matkap motoruna enerji verir , hem de elektromıknatısa enerji vererek plakaya yapışmasını sağlar . ( Emniyetli delik delme için , elektromıknatıs devrede değilse , elektrik motoruna enerji gitmez. )

Bir firma tarafından delme motoru elektrikli , mıknatısı ise doğal mıknatıslı olan bir model de üretildi. Bu model ile yüksek yerlerde delik delerken , elektrik kesilmesi karşısında manyetik matkabın sadece motoru duruyor , yapıştığı yerde durmaya devam ediyor. Burada amaç  : elektrik kesintisinden , sigorta atmasından , fişin yanlışlıkla çekilmesinden dolayı matkabın bulunduğu yerden düşmesini engellemek.   

Bir de Kablosuz , şarj edilebilir manyetik matkaplar da piyasada satılmaya başlandı. Burada da amaç hem kablo çekme derdinden kurtulmak hem de elektrik olmayan bir yerde manyetik matkap ile delik delebilmek. Bir batarya ile yaklaşık 60 delik delebiliyorsunuz. Yanınızda yedek bir batarya da varsa 120 delik delebilirsiniz elektrik olmayan dağ başında bir yerde. Zaten bu ürünler en az 2 batarya ile satılıyor.

Soru 4 – Havalı manyetik matkaplar nasıl çalışır ?

Cevap 4 – Basınçlı hava enerjisi , hava motorunu döndürerek delik delinmesini sağlar. Havalı manyetik matkaplarda taban doğal mıknatıstır. Mekanik bir kol sayesinde mıknatıs özelliği açılır veya kapanır.

Soru 5 – Manyetik matkaplarda sadece mıknatıslanma özelliği olan demir ve çelik malzemelere mi delik delinir ?

Cevap 5 – Manyetik matkaplarla hem demir veya çelik gibi malzemelere , hem paslanmaz , hem alüminyum , hem de diğer metallere veya plastik gibi metal olmayan malzemelere de delik delme işlemi yapılabilir. Mıknatıslanma özelliği olan malzemelere manyetik matkap direkt yapışır. Diğer malzemelere ise vakumlu bir aparat vasıtasıyla yapışır. Aksesuarlar bölümünde bu aparatla ilgili bilgi bulabilirsiniz.

Soru 6 – Manyetik matkapların en avantajlı özelliği nedir ?

Cevap 6 – Seyyar hareket ettirilebilmesi ve kolayca yapışma özelliğinden dolayı , tezgah altına sığmayan çok büyük malzemelere delik delme işlemi için veya çelik konstrüksiyon işleri gibi , yerinde delik delmenin zorunlu olduğu yerlerde alternatifi yoktur. Ayrıca karot şeklinde olan manyetik matkap ucu kullanıldığı için büyük deliklerin delinmesi işlemi çok küçük motor güçlerinde bile mümkün olmaktadır.

Soru 7 – Manyetik matkaplarla delik delerken hangi uçlar kullanılır ?

Cevap 7 – Normal helis matkap uçları veya manyetik matkap uçları kullanılır.

Soru 8 – Manyetik matkap uçlarının yapısı nedir ?

Cevap 8 – Orta bölümü boş olan karot şeklinde olan freze şeklinde uclardır. Bu uçlarla sadece patlatılarak , açık delikler delinebilir. Kör delik ( kapalı delik )  delinemez. Kör delik ( kapalı delik ) delmek isterseniz helis matkap kullanmanız gerekir.

Soru 9 – Manyetik matkap uçları delme sırasında nasıl çalışır ?

Cevap 9 – Bu uçların içinde merkezleme pimi kullanılır. Bu pim hem delinecek yerin merkezini bulmak  için operatöre yardımcı olur , hem de delme sırasında , matkap ucunun içinde kalan atık parçanın matkap ucunun içinden daha rahat çıkartılmasına yardımcı olur. Delik delme sırasında delik boyunca matkap ilerledikçe , merkezleme pimi içeriye doğru geri gider. Merkezleme piminin arkasında sert bir yay vardır. Merkezleme pimi bu yaya doğru giderek yayı sıkıştırır. Delme işlemi bittiğinde , merkezleme pimi matkap ucunun içinde kalan parçaya arkasındaki yayın etkisiyle büyük bir kuvvet uygular ve bu parçanın otomatik olarak dışarı atılmasını ( fırlamasını )  sağlar.

Delme işlemi bitiminde , atık parça bazen büyük bir hızla çıktığından dikkatli olunması gereklidir. Hatta o bölgede birisi olmamalıdır. Atık parça bazen matkap ucunun içinde takılı kalabilir. Bu durumda atık parça bir tornavida ile hareket ettirilerek gevşetilmeye çalışılmalıdır. Bu durumda da yay etkisi ile parça hızla fırlayacağından dikkatli olmak gereklidir.

Soru 10 – Manyetik matkap ucu ile delik delerken, matkap ucunun içine merkezleme pimi koymak zorunda mıyız ?

Cevap 10 – Evet. Merkezleme pimi konulmazsa , matkap ucunun içinde kalan parçayı çıkartmakta zorlanırsınız.  Ayrıca boşa zaman harcamış olursunuz.

Manyetik Matkap Uçları İçin Özel Mandrenler

Soru 11 – Manyetik matkap uçları ile delik delerken soğutma ve kesme işlemi için kesme sıvısı kullanmak zorunda mıyız ?

Cevap 11 – Evet. Eğer kesme sıvısı kullanmazsak matkap ucu çok ısınır , yanar veya kırılır.

Soru 12 – Kesme ve soğutma sıvısı için hangi yağı kullanmamız gereklidir ?

Cevap 12 – Genelde piyasada bolca satılan bor yağı suyla karıştırılarak veya kesme yağları kullanılır. Ancak özel formüllü olarak satılan kesme yağları da performansı arttırmaktadır.

Soru 13 – Kesme ve soğutma sıvısı olarak bor yağı kulanılır mı ?

Cevap 13 – Evet kullanılır. Genelde de piyasada bor yağı kullanılır. 100 litre suya 3 litre bor yağı kullanarak karışım yapabilirsiniz. Yani karışım oranı % 3 yeterlidir. % 5 daha iyidir. Sadece doğrudan bor yağı kullanılmaz.   

Soru 14 – Helis matkap uçlarıyla manyetik matkaplarda delik delme işlemi yapılır mı ?

Cevap 14 – Evet. Ancak satın aldığınız manyetik matkap modeline helis matkap uçları takılabiliyorsa ve strok miktarı ( düşey hareket miktarı ) yeterliyse helis matkap uçları ile delik delebilirsiniz. Bazı manyetik matkap modelleri , sadece manyetik matkap ucu takılabilecek şekilde imal edilmiştir. Ancak eğer strok miktarı yeterliyse özel bir ara bağlantı parçası mandrene adapte edilerek , helis matkap kullanılabilir.

Soru 15 – Manyetik matkaplarda bağlama şekline göre hangi tip normal matkap uçları kullanılabilir ?

Cevap 15 – Arkası düz ve konik olan normal matkap uçları kullanılabilir .

1 – Arkası düz tipteki matkap ucları mandren vasıtasıyla kullanılır .

2 – Arkası konik olan ( MT1 , MT2 , MT3 ) matkap ucları ise doğrudan manyetik matkap çıkış miline takılabilir. Ancak bunun için manyetik matkabınızın çıkış mili MT2 , MT3 gibi iç konik olmalıdır .

Soru 16 – Manyetik matkap uçları ile hangi çaplarda delik delmek mümkündür ?

Cevap 16 – Manyetik matkap ucları en küçük 12 mm çaptan başlar ve 130 mm çapa kadar birer mm aralıklarla tüm ölçülerde bulunur . ( 12 , 13 , 14 , 15 , ……128 , 129 , 130 )

Soru 17 – Manyetik matkap uçları ile hangi kalınlıkta plakalara delik delinebilir ?

Cevap 17 – Manyetik matkap uçları , 30 mm , 55 mm ve 75 mm ve 110 mm kalınlıklara kadar delik delebilecek 4 ayrı derinlik tipindedir . 30 mm tipler max. 30 mm kalınlığa kadar delik deler , 55 mm tipler max. 55 mm kalınlığa kadar delik deler , 75 mm tipler max. 75 mm kalınlığa kadar delik deler . 110 mm tipler max. 110 mm kalınlığa kadar delik deler .Sipariş sırasında çap ölçüsünü verirken , derinlik ölçüsünü de vermeyi unutmayınız . Örneğin ( çap 27 , derinlik 30 mm ) şeklinde veya ( çap 37 , derinik 55 mm ) şekilinde sipariş veriniz . Eğer ince bir parçayı delecekseniz , mesela 15 mm kalınlıkta plakalar delecekseniz 30 mm derinliğe kadar çalışan matkap ucu satın alınız . 15 mm kalınlık için gereksiz yere 55 mm kalınlığa kadar çalışan matkap almayınız .

Soru 18 – Manyetik matkap uçları bilenir mi ?

Cevap 18 – Evet bilenir. Bileme için piyasada bileme işi yapanlar vardır. Ayrıca siz de bileme makinası satın alarak kendiniz de manyetik matkap uçlarını bileyebilirsiniz.

Soru 19 – Manyetik matkap uçları yapıldığı malzemesine göre kaç tiptedir ?

Cevap 19 – Manyetik matkap uçları yapıldığı malzemesine göre 2 ayrı tiptedir : HSS , TCT

1 – Genel kullanım için kullanılan Hava Çeliği olanlar ( HSS ) :

FES serisi : 12 – 130 mm çaplarındadır , kalınlık 30 mm

FEL serisi : 12 – 130 mm çaplarındadır , kalınlık 55 mm

FEY serisi : 20 – 50 mm çaplarındadır , kalınlık 75 mm

FEX serisi : 20 – 50 mm çaplarındadır , kalınlık 110 mm

2– Sert malzemeler ve paslanmaz çelik için Elmas Uclu olanlar  ( TCT ) :

Soru 20 – Kesme sırasında , kesme yağı matkap ucuna nasıl püskürtülüyor ?

Cevap 20 – Eğer manyetik matkabınızda yağ deposu varsa , kesme yağı oraya doldurulur. Kesme işlemi sırasında yağ deposunun vanası açılarak yağın otomatik olarak matkap ucuna ulaşması sağlanır. Ayrıca püskürtmeli yağ kullanarak da dışarıdan matkap ucuna doğru yağ püskürtülebilir. Bunlar da yoksa Türk usulü , kola şişesi veya 0,5 litrelik pet su şişesine kesme yağı doldurulur , kapak çiviyle veya tornavidayla delinir ve  yağ matkap ucuna püskürtülür.

Kampanya Ürünler

WS-3500M Manyetik Matkap

WS-3500M Manyetik Matkap

( 12 - 35 ) ( 1 - 13 )

WS-3500M manyetik matkap modeli Tayvan Miyanach firmasının ürettiği en küçük , en hafif manyetik matkap modelidir....

WS-4500M Manyetik Matkap

WS-4500M Manyetik Matkap

( 12 - 45 ) ( 1- 16 )

WS-4500M manyetik matkap modeli, Tayvan malı, Çelik konstrüksiyonda civata bağlantı delikleri için düşünülmüş, orta güçte, hafif...

İndirimli Ürünler

WS-6000M Manyetik Matkap

WS-6000M Manyetik Matkap

( 12 - 60 ) ( 1 - 16 )

WS-6000M manyetik matkap modeli yüksek güç isteyen çelik konstrüksiyon işleri içindir. Miyanach manyetik matkaplar iyi kalite...

WS-6025MT Manyetik Matkap

WS-6025MT Manyetik Matkap

( 12 - 60 ) ( 1 - 25 )

WS-6025MT  manyetik matkap modeli hem çelik konstrüksiyon , hem de makina imalatçıları için geliştirilmiştir. Miyanach manyetik...

Yeni Ürünler

FE 50 RLX Manyetik Matkap

FE 50 RLX Manyetik Matkap

( 12 - 50 ) ( 1 - 20 ) ( M5 - M16 )

FE 50 RLX Manyetik Matkap modelimiz yeni bir üründür.  FE 50 RL yerine artık FE 50...

FE 60 RLX Manyetik Matkap

FE 60 RLX Manyetik Matkap

( 12 - 60 ) ( 1 - 25 ) ( M5 - M20 )

FE 60 RLX manyetik matkap güçlü ve orta ağırlıkta bir model yaratmak için tasarlanmıştır.   FE...

Hakkımızda

Manyetik matkap konusunda tüm dünyada kalitesini kanıtlamış manyetik matkap markalarının ve manyetik matkap uçlarının Türkiye genelinde pazarlamasını ve servis hizmetlerini vermekteyiz.

Tepe Teknoloji Ticaret

Yedpa Ticaret Merkezi C Caddesi No. 115

Mimar Sinan Mah., Ataşehir – İSTANBUL

Tel.   : +90 216 471 00 99

manyetikmatkap@gmail.com

Fax   : +90 216 660 18 07

© 2008 - 2017 Tepe Teknoloji Ticaret

Menü